Stagesmiljö Kontakta oss Kalendarium TEKO dagen In english
Arbetsgivarguiden Arbetstid

Förläggning av arbetstid

Varje bolag har unika förutsättningar för sin verksamhet och därför ser behovet vid förläggning av arbetstiden olika ut. Kollektivavtalets regler om förläggning av arbetstid träder därför bara i kraft om arbetsgivaren inte lyckas komma överens med antingen det lokala facket eller berörda arbetstagare om vilka arbetstider som ska gälla.

1. Förläggning av arbetstid - Tekoavtalet IF Metall

Förläggning genom lokal överenskommelse

Utgångspunkten är att arbetsgivaren och det lokala facket kommer överens om arbetstiderna på varje arbetsplats. Detta görs lämpligen i ett arbetstidsavtal som kan gälla för en begränsad tid eller tillsvidare. När man förhandlar ett arbetstidsavtal bör bland annat följande saker regleras:

  • Skiftarbete, inklusive eventuellt nattarbete.
  • Tid till tidbank eller schemalagd arbetstidsförkortning, eller en kombination av dessa. Läs mer i avsnittet Tid till tidbank.
  • Ob-ersättning i samband med flexibel arbetstid. Läs mer i avsnittet om ersättning för arbete på obekväm tid.

Förläggning enligt kollektivavtalet

Om ingen överenskommelse om arbetstid träffas gäller reglerna i kollektivavtalet enligt nedanstående uppställning:

 

 

Från ovanstående tider får avvikelse göras med maximalt 40 minuter per pass. Det innebär att arbetsgivaren ensidigt kan variera arbetstiden med +- 40 minuter per arbetspass, så länge den tillåtna genomsnittliga arbetstiden per helgfri vecka under ett kalenderår inte överskrids. Om arbetsgivaren ensidigt ändrar arbetstiden ska arbetstagarna med 14 dagars framförhållning underrättas om vilka arbetstider som gäller.

Observera att denna flexibilitet inte med automatik följer med vid en lokal överenskommelse om arbetstid utan då måste framgå av överenskommelsen. Ensidigt varierande av arbetstiden förutsätter att arbetstider enligt kollektivavtalet tillämpas.

2. Förläggning av arbetstid - Tjänstemannaavtalet Unionen/Sveriges Ingenjörer/Ledarna

För tjänstemän förläggs arbetstiden efter lokal eller individuell överenskommelse. En sådan överenskommelse bör ta ställning till bland annat följande:

  • viloreglerna i kollektivavtalet
  • skiftarbete, inklusive eventuellt nattarbete (nattarbete måste förankras i en lokal överenskommelse med facket)
  • arbete på tid som ger rätt till ersättning för förskjuten arbetstid
  • tid till tidbank eller schemalagd arbetstidsförkortning, eller en kombination av dessa

Om ingen överenskommelse träffas förlägger arbetsgivaren arbetet enligt reglerna i kollektivavtalet, se nedanstående uppställning:

 

En vanlig ordning (om bolaget har produktion) är att arbetstiden för tjänstemännen förläggs på så sätt att den harmoniserar med den arbetstid som gäller för arbetarna.

Om arbetsgivaren ensidigt ändrar den ordinarie arbetstidens förläggning ska berörda arbetstagare och eventuell tjänstemannaklubb underrättas om detta senast två veckor i förväg.

Arbetsgivaren kan träffa överenskommelser med enskilda tjänstemän om att de ska undantas från arbetstidsreglerna i kollektivavtalet. Detta innebär att berörda tjänstemän själva tar ansvar för hur den egna arbetstiden förläggs. Läs mer i avsnittet om tjänstemän med oreglerad arbetstid.

3. Storhelger

I kollektivavtalet definieras vissa helger som storhelger. För arbete under storhelger krävs en lokal överenskommelse.

Om verksamheten kräver att arbete pågår även under storhelger uppmanas parterna att träffa en sådan överenskommelse. Vid arbete under storhelger utgår den högsta nivån av ersättning för arbete på obekväm tid/förskjuten arbetstid.

Följande helger räknas som storhelger:

  • nyår
  • påsk
  • 1 maj
  • nationaldagen
  • midsommar
  • jul

Kompensation när nationaldagen infaller på en lördag eller söndag.

De år som nationaldagen infaller på en lördag eller söndag ska arbetsgivaren tillsammans med det lokala facket undersöka om det innebär att mer ordinarie arbetstid faktiskt lagts ut i jämförelse med då annandag pingst var helgdag. Om beräkningen visar att mer arbetstid finns tillgänglig, ska parterna träffa en överenskommelse om kompensation för de berörda arbetstagarna.

Om det inte går att komma överens om hur kompensation ska ske finns en centralt fastställd lösning (så kallad stupstocksregel) som slutligt avgör frågan om kompensation. De lokala parterna kan givetvis även komma överens om att tillämpa den centralt överenskomna lösningen.

Lösningen innebär att arbetsgivaren årligen ska föra 2,22 timmar (133 minuter) till samtliga anställdas tidbank. När den här regeln tillämpas är det en slutlig hantering i frågan, vilket innebär att ingen av de lokala parterna, alltså varken arbetsgivare eller fackförbund, kan återuppta frågan om kompensation.

 Läs mer om storhelger och de tidsgränser som gäller i Tekoavtalet IF Metall.

Läs mer om storhelger och de tidsgränser som gäller i Tjänsemannaavtalet Unionen/Sveriges Ingenjörer/Ledarna.

Publicerad 2025-01-09Senast uppdaterad 2025-01-29
Hjälpte den här artikeln dig?
Ja, tack! Nej, inte riktigt