1. I vår produktion arbetar personalen normalt i tvåskift enligt kollektivavtalet. Vi har behov av att öka takten, men kan inte öka på befintliga skift. Vi är dessutom lite osäkra på hur länge den här ökningen kommer att hålla i sig. Vi har funderat på att införa ett ständigt nattskift under ett par månader, men är osäkra på om det är något särskilt vi behöver tänka på?
Kollektivavtalet ger en arbetsgivare möjlighet att komma överens om arbetstidens förläggning med sina arbetstagare på individnivå. Nattarbete är dock en arbetsordning som typiskt sett kräver en lokal överenskommelse med facket. Nattarbetande arbetstagare omfattas dessutom av arbetsmiljöverkets föreskrift om medicinska kontroller i arbetslivet. För att införa nattarbete gör så här:
- Kalla facket till förhandling avseende nattarbete och teckna en lokal överenskommelse om nattarbete
- Förlägg arbetstiden utifrån kollektivavtalets regler. Veckoarbetstiden är 34 timmar vid ständigt nattarbete. Arbetstiden kan förläggas antingen genom lokal överenskommelse eller genom individuell överenskommelse (förutsatt att ni är överens med facket om själva nattarbetet)
- Tänk på att anordna medicinska kontroller för berörda arbetstagare senast tre månader efter att nattarbetet har påbörjats
2. Vi hittar inga regler för vad som gäller för helgskift inom Tekoavtalet. Vi har behov av att hålla våra maskiner igång på helgen, men hittar varken veckoarbetstid eller andra regler i avtalet. Hur ser ett helgskift ut?
Helgskift är inte reglerat i kollektivavtalet, utan är upp till arbetsgivaren att komma överens om, antingen lokalt med berörda fackförbund eller individuellt med arbetstagarna. Vad som ska utgöra en heltidstjänst finns inte reglerat utan får styras av företagets behov och möjligheter tillsammans med arbetstagarnas intressen. Det är dock viktigt att tänka på kollektivavtalets regler om raster och pauser samt dygnsviloreglerna som säger att en arbetstagare ska ha minst elva timmar sammanhängande ledighet varje 24-timmarsperiod.
Ett helgskift kan innebära arbete endast lördag - söndag, men kan lika gärna innefatta även fredagen eller måndagen.
Tänk på att införande av ett helgskift kan ses som en viktigare förändring av verksamheten, vilket innebär att arbetsgivaren är skyldiga att förhandla enligt § 11 MBL innan det slutgiltiga beslutet fattas.