INNEHÅLLSFÖRTECKNING
- Allmänt om övertidsarbete
- Skyldighet att arbeta övertid
- Övertidsregler - Tekoavtalet
- Övertidsregler - Tjänstemannaavtalet
- Arbetsgivarens skyldighet att registrera övertid
- Att avtala bort rätten till övertidsersättning för tjänstemän
I kollektivavtalet finns regler som begränsar mängden övertid som får tas ut av en individ per månad och år, och regler för hur övertidsarbetet ska ersättas.
För tjänstemän finns möjligheten att i vissa fall avtala bort rätten till övertidsersättning, mot att tjänstemannen kompenseras på annat sätt.
1. Allmänt om övertidsarbete
Övertidsarbete är det arbete en arbetstagare utför utöver sin ordinarie arbetstid. Allt övertidsarbete ska beordras eller godkännas i efterhand av arbetsgivaren och kompenseras på olika sätt i olika kollektivavtal. Det finns med andra ord inte något som kallas “frivillig övertid”. Om en arbetstagare har tagit initiativ till övertidsarbetet för att exempelvis hinna färdigt med en uppgift, ses arbetet ändå som övertidsarbete om arbetsgivaren i efterhand godkänner det.
Det ligger i arbetsgivarens intresse att ha god kontroll över den övertid som arbetas på arbetsplatsen:
- Arbetstiden och arbetsbelastningen är viktiga frågor i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
- Kollektivavtalet innehåller begränsningar för hur mycket övertid som varje person får arbeta på ett år.
- Övertidsarbete är betydligt dyrare än ordinarie arbetstid. I många situationer är det dock nödvändigt att beordra övertid, och då gäller nedanstående.
2. Skyldighet att arbeta övertid
Om arbetsgivaren har beordrat övertidsarbete för en specifik arbetstagare är arbetstagaren skyldig att utföra arbetet, om arbetstagaren inte har giltiga skäl för att avstå. Arbetsgivaren måste dock ha meddelat arbetstagaren om övertidsarbetet i god tid. Vad som menas med “i god tid” kan förstås tolkas på olika sätt, men om övertidsarbetet ska utföras efter den ordinarie arbetstiden en viss dag ska arbetstagaren informeras senast före den sista rasten på ordinarie arbetstid samma dag.
Vad som är giltiga skäl för att avstå övertidsarbetet måste bedömas i varje enskilt fall och sker efter en intresseavvägning mellan arbetsgivarens och den anställdes intressen. Som grund finns dock som alltid arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. Att hänvisa till fritidsintressen eller planerade ärenden är oftast inte giltiga skäl. Däremot kan hämtning av barn på förskola ofta vara det om inte det går att lösa hämtningen på annat sätt.
3. Övertidsregler - Tekoavtalet
För arbetare är det fråga om övertidsarbete så fort arbete beordras utanför arbetstagarens ordinarie dagliga arbetsschema. Man tar alltså inte hänsyn till eventuell frånvaro under dagen. Om man tillämpar ett system med flexibel arbetstid på arbetsplatsen räknas övertiden från den ordinarie schemalagda tidens slut.
Tillgänglig övertid
Övertid får tas ut med högst 50 timmar övertid per kalendermånad, och högst 150 timmar per kalenderår. Utöver detta kan arbetsgivaren komma överens med individen om ytterligare 50 timmar per år.
Arbetsgivaren kan dessutom komma överens med verkstadsklubben (eller IF Metalls lokala avdelning om klubb inte finns) om att ytterligare övertid kan tas ut. Nödfallsövertid räknas inte med i ovanstående men kan bara bli aktuell i samband med större olyckshändelse eller naturkatastrof och de insatser som därvid måste göras för att rädda egendom eller personers hälsa eller liv.
Om arbetstagaren är ledig genom uttag av tid ur tidbank, återförs denna tid som tillgänglig övertid, dock högst 250 timmar/år. Läs mer i avsnittet om tid till tidbank.
Ersättning för övertidsarbete
Övertidsarbete ersätts dels med ett särskilt övertidstillägg per arbetad timme med 35 % av timlönen. Ersättningen för den arbetade tiden kan utges antingen som kontant lön eller, om arbetstagaren så önskar, som tid som förs in till arbetstagarens tidbank.
4. Övertidsregler - Tjänstemannaavtalet Unionen/Sveriges Ingenjörer/Ledarna
För tjänstemän är det fråga om övertidsarbete först när tjänstemannen arbetar utöver den för tjänstemannen gällande ordinarie dagliga arbetstidens längd. Vid beräkning av övertiden medräknas bara fulla halvtimmar.
Om en tjänsteman beordras att utföra övertidsarbete som är skilt från det ordinarie arbetet med mer än en måltidspaus, ersätts övertidsarbetet med minst tre timmar. Om tjänstemannen dessutom har haft kostnader för resa till och från övertidsarbetet i ovanstående fall står arbetsgivaren även för dessa. Om övertidsarbetet har förlagts på detta sätt på tjänstemannens initiativ eller efter önskemål från tjänstemannen utgår dock endast ordinarie övertidsersättning.
Tillgänglig övertid
Övertid får tas ut med högst 50 timmar per månad i genomsnitt över en rullande tremånadersperiod, och högst 100 timmar per enskild kalendermånad. Taket per kalenderår är 175 timmar. Utöver detta kan arbetsgivaren komma överens med den lokala tjänstemannaklubben om ytterligare 75 timmar, och därefter om ytterligare 75 timmar. Nödfallsövertid räknas inte med i ovanstående men kan bara bli aktuell i samband med större olyckshändelse eller naturkatastrof och de insatser som därvid måste göras för att rädda egendom eller personers hälsa eller liv.
Om en arbetstagare ersätts för utfört övertidsarbete genom kompensationsledighet (se nedan), återförs denna tid som tillgänglig övertid. Maximalt 100 timmar kan återföras på detta sätt såvida inte arbetsgivaren och det lokala facket har kommit överens om något annat. Om arbetstagaren dessutom är ledig genom uttag av tid i tidbank, återförs även denna tid som tillgänglig övertid, dock totalt högst 200 timmar/år.
Ersättning för övertidsarbete
Grundregeln är att en tjänsteman som arbetar övertid ska få övertidsersättning för tiden. Bolaget kan avtala med vissa tjänstemän om att särskild övertidskompensation inte ska utgå, utan att tjänstemannen istället ersätts med ett tillägg på lönen eller extra semesterdagar. Läs mer om oreglerad arbetstid och att avtala bort rätten till övertidsersättning här.
Övertidsersättningen beräknas utifrån tjänstemannens aktuella månadslön, med en ersättningsnivå för övertidsarbete på helgfria vardagar mellan kl. 06.00 och kl. 20.00, och en högre nivå för övertidsarbete på annan tid.
Läs mer om ersättningarna för övertidsarbete i kapitlet om lön och ersättning.
Efter överenskommelse med arbetsgivaren kan tjänstemannen istället få ersättning i form av kompensationsledighet. Då ersätts varje arbetad övertidstimme med 1,5 eller 2 timmars ledighet, beroende på när övertidsarbetet har utförts. Notera dock att ersättning i form av kompensationsledighet kräver överenskommelse.
Mertid - överskjutande timmar för deltidsanställda tjänstemän
Mertid är arbete som en deltidsanställd tjänsteman utför utöver sin ordinarie dagliga arbetstid. Så länge arbetet utförs inom ramen för den arbetstid som gäller för heltidsarbetande på arbetsplatsen ersätts arbetet med ersättning för mertid, istället för med ordinarie övertidsersättning. Tiden räknas dock som övertid vid beräkning av den tillgängliga övertiden för tjänstemannen.
Fortgår arbetet även utanför ramen för den ordinarie arbetstiden för heltidsarbetande ersätts de överskjutande timmarna med ordinarie övertidsersättning.
Mer information om övertidsarbete för tjänstemän finns i kollektivavtalet med kommentarer.
5. Arbetsgivarens skyldighet att registrera övertid
Arbetsgivaren är skyldig att föra de anteckningar som krävs för beräkning av arbetad och tillgänglig övertid för varje arbetstagare. Den enskilde arbetstagaren, det lokala facket samt representanter för den centrala fackliga organisationen har rätt att ta del av anteckningarna. På vilket sätt arbetstiden ska registreras är upp till varje arbetsgivare att avgöra.
6. Att avtala bort rätten till övertidsersättning för tjänstemän
Kollektivavtalet ger arbetsgivaren möjlighet att komma överens med vissa tjänstemän om att rätten till övertidskompensation ersätts med högre lön och/eller extra semesterdagar. Detta gäller chefer och tjänstemän med okontrollerbar arbetstid eller stor frihet i arbetstidens förläggning. För att göra den här typen av överenskommelse i andra fall krävs särskilda skäl. Överenskommelsen kan bakas in i själva anställningsavtalet, och är då knuten till detta avtal, men man kan även skriva en separat överenskommelse som båda parter kan säga upp med en överenskommen uppsägningstid. Arbetsgivaren bör ta ställning till vilken typ av reglering som är lämplig i varje enskilt fall. Om det finns en tjänstemannaklubb på arbetsplatsen ska den informeras när sådana överenskommelser träffas.
I samband med att arbetsgivaren och tjänstemannen kommer överens om att övertidskompensation inte ska utgå utan ersätts med lön och/eller semester, kan det även vara aktuellt att ta ställning till om tjänstemannen ska vara undantagen från arbetstidsreglerna i arbetstidsavtalet. Även rätten till restidsersättning bör hanteras i den här överenskommelsen.
Läs mer under rubriken Tjänstemän med oreglerad arbetstid.
Relevanta länkar
Tekoavtalet § 6 Ersättning för arbete på övertid
Tjänstemannaavtalet § 7 Övertidskompensation