Stagesmiljö Kontakta oss Kalendarium TEKO dagen In english
Arbetsgivarguiden Arbetstid

Skiftarbete

För att kunna utnyttja bolagets resurser på ett effektivt sätt och möta kundernas behov kan det i många fall vara lämpligt att dela in arbetet i skift, med olika arbetslag som löser av varandra. Kollektivavtalen ger stor frihet för bolaget att tillsammans med facket komma överens om hur arbetet på skift ska bedrivas, men innehåller också regler som träder i kraft om ingen sådan överenskommelse träffas.

1. Skiftarbete - definition

I kollektivavtalen definieras skiftarbete så här: “Skiftarbete är varje metod att dela in arbetet i skift varigenom arbetstagare avlöser varandra vid samma arbetsplatser enligt en viss arbetsgång, även då denna är roterande; skiften kan vara kontinuerliga eller diskontinuerliga, metoden kan medföra att arbetstagare måste arbeta vid olika tider under en given period av dagar eller veckor.”

För att räknas som skiftarbetande krävs med andra ord inte att arbetstagaren arbetar på udda eller oregelbundna tider, utan det är arbetet som sådant som avgör om det är skiftarbete. Om en arbetstagare lämnar över sitt arbete till en annan arbetstagare som fortsätter arbetet på ett sådant sätt att processen fortgår, och de båda arbetstagarnas insats (arbetstid) är likvärdig, då är det med största säkerhet fråga om skiftarbete.

2. Olika sätt att ordna arbetet i skift

Grunden för arbetstidsförläggning enligt Tekoavtalet IF Metall är att de lokala parterna ska komma överens om arbetstiderna även vid skiftgång. Om inte de lokala parterna träffar en sådan överenskommelse regleras arbetstiden enligt stupstockarna i Tekoavtalet IF Metall.

Olika sätt att anpassa arbetstiden för att passa verksamheten

  • Dagtidsarbete – förlagt måndag–fredag.
  • Tvåskiftsarbete – två eller flera arbetare (arbetslag) byter av varandra vid fast eller rörlig maskinell anordning eller arbetsuppgift.
  • Intermittent treskiftsarbete – treskiftsarbete som håller driften igång måndag-fredag, med avbrott för lördag-söndag.
  • Kontinuerligt treskiftsarbete – flera arbetslag håller driften igång hela veckan inklusive lördagar och söndagar men inte storhelger.
  • Kontinuerligt treskiftsarbete med storhelgsdrift – flera arbetslag håller driften igång året runt. Detta kräver lokal överenskommelse.
  • Ständigt nattarbete. Detta kräver lokal överenskommelse.
  • En kombination av ovanstående. Exempelvis kan dagtidsarbete eller tvåskift kombineras med ständig natt. Detta exempel kräver lokal överenskommelse.
  • Dagtid plus kvällsarbete på deltid, eller ”aftonstjärnor”. Om dagtidsarbete kombineras med deltidsarbete på kvällen brukar arbetstidsordningen kallas aftonstjärnor. OBS: Denna arbetstidsordning är inte skiftarbete, eftersom arbetstagarnas arbetsinsats inte är likvärdig.

3. Att tänka på vid införande av skiftarbete

  Möjligheterna att komma överens om olika varianter av skiftarbete på en arbetsplats kan variera stort. Om inte överenskommelse träffas finns det möjligheter att anpassa arbetstiderna till verksamheten genom reglerna i kollektivavtalet.

Vid införande av skiftarbete finns dock några aspekter som är bra att fundera kring och ta ställning till:

  • Det är bara de arbetstagare som faktiskt deltar i den process som fortgår över flera skift som räknas som skiftarbetande. Det är arbetet i sig som avgör om det är skiftarbetet eller inte.
  • Om arbete behöver utföras även på tid som definieras som natt, och det inte är fråga om treskiftsarbete krävs det lokal överenskommelse för att få arbeta natt.
  • Vid skiftarbete blir det ofta aktuellt med arbete på obekväm arbetstid. I sådana fall utgår ob-ersättning/ersättning för förskjuten arbetstid. Läs mer under rubriken Arbete på obekväm tid/förskjuten arbetstid.
  • Gäller endast Tekoavtalet: Vid 2-skiftarbete med timlön utgår ett särskilt lönetillägg per timme. Se regler för timlön i Tekoavtalet. Läs mer om skiftformstillägg i kapitlet om lön och ersättning.
Publicerad 2025-01-09Senast uppdaterad 2025-01-29
Hjälpte den här artikeln dig?
Ja, tack! Nej, inte riktigt