1. Intjänande av tid till tidbank i Tekoavtalet
För varje fullgjord arbetsvecka tjänar arbetstagaren in tid till en individuell tidbank. Intjänandet är olika för olika skiftformer:
- dagtidsarbete: 82 minuter
- tvåskiftarbete: 77 minuter
- annat skiftarbete: 70 minuter.
2. Intjänande av tid till tidbank i Tjänstemannaavtalet
För varje fullgjord arbetsvecka tjänar arbetstagaren in tid till en individuell tidbank. Intjänandet är olika för olika skiftformer:
- dagtidsarbete: 82 minuter
- tvåskiftarbete: 194 minuter
- annat skiftarbete: 72 minuter.
Intjänandet sker i proportion till arbetad tid. En arbetstagare som inte fullgjort sin ordinarie arbetstid viss arbetsvecka eller en deltidsarbetande tjänar alltså in tid till tidbanken i proportion till den kortare arbetstiden. Vid sammanställning av den arbetade tiden för en viss vecka ska även följande räknas med:
- betald ledighet genom uttag ur tidbanken
- ledighet enligt förtroendemannalagen med bibehållna anställningsförmåner
- permission
- ledighet på grund av helgdag
- tid då arbetstagaren är permitterad (gäller endast Tekoavtalet IF Metall).
Ovanstående jämställs med arbetad tid. Övrig frånvaro, som sjukdom, semester och annan tjänstledighet ger ingen tid till tidbanken och minskar alltså intjänandet. Notera dock att frånvaro under helgdagar inte minskar intjänandet.
3. Schemalagd arbetstidsförkortning istället för tid till tidbank
Tiden kan genom lokal överenskommelse helt eller delvis schemaläggas som arbetstidsförkortning istället för att föras till tidbanken, antingen som förkortade arbetsveckor, eller utpekade halvdagar, klämdagar osv. Om arbetsgivaren avser stänga verksamheten på exempelvis vissa klämdagar är det viktigt att schemaläggning görs på detta sätt. Den tid som en enskild arbetstagare har i sin tidbank kan nämligen varken läggas ut ensidigt eller genom en överenskommelse med facket. Uttag ur tidbanken måste överenskommas mellan arbetsgivaren och den aktuella arbetstagaren.
Att tänka på vid schemaläggning av arbetstidsförkortningen till klämdagar:
- Vid schemaläggning av arbetstidsförkortningen förutsätts normalt att samtliga arbetstagare tjänar in full arbetstidsförkortning varje vecka. Detta är sällan fallet, vilket innebär att schemaläggning kan bli något dyrare än att låta arbetstagare ta ut ledighet ur sina tidbanker.
- En konsekvens av schemaläggningen är att även exempelvis nyanställda medarbetare får åtnjuta ledigheten utan att formellt sett ha tjänat ihop till tiden. Däremot kompenseras inte en anställd som slutar sin anställning precis innan en ledighet.
- En dag med schemalagd ledighet på detta sätt räknas som en arbetsfri dag, vilket innebär att om övertid beordras kommer, förutom bibehållen lön, ytterligare grundlön för den arbetade tiden samt övertidsersättning att utbetalas.
- Schemalagd ledighet ger inte rätt till ersättning för arbete på obekväm tid/förskjuten arbetstid, vilket betald ledighet genom uttag av tid ur tidbank gör.
4. Uttag av tid ur tidbanken och övriga regler
Tid som har tjänats in till tidbanken kan endast tas ut efter överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare. Vanligtvis tas tiden ut i form av betald ledighet, men den kan också tas ut som kontant lön om det passar både arbetsgivare och arbetstagare. Om tiden tas ut som betald ledighet återförs den som tillgänglig övertid för medarbetaren. Läs mer i avsnittet om övertid.
Om arbetsgivaren och arbetstagaren inte lyckas komma överens om uttag varken i form av ledighet eller pengar ska den tid som vid årsskiftet överstiger 100 timmar föras in som en extra premie till arbetstagarens ordinarie tjänstepension. Om arbetstagaren senast 15 januari följande år begär det kan även resterande tid i tidbanken disponeras på detta sätt. Arbetsgivaren och det lokala facket kan komma överens om andra regler, inklusive ett annat tak för tidbanken.
Observera att enligt Tekoavtalet utgörs tidbanken av både arbetstidsförkortning och ersättning i tid för arbetad övertid. Det är den totala tiden som hanteras på ovanstående sätt.
Kompensationsledigt enligt Tjänstemannaavtalet hanteras som en egen kompbank åtskild från tidbanken om inte de lokala parterna har kommit överens om annat.