Stagesmiljö Kontakta oss Kalendarium TEKO dagen In english
Arbetsgivarguiden Arbetstid

Tjänstemän med oreglerad arbetstid och undantag från arbetstidsavtalet

Det är relativt vanligt att tjänstemän i vissa funktioner har så kallad oreglerad arbetstid. Det innebär att tjänstemannen till stor del själv tar ansvar för och planerar sitt arbete och bestämmer över hur arbetstiden ska förläggas. För att räknas som oreglerad räcker det dock inte med att tjänstemannen är undantagen från rätten till särskild övertidskompensation. Kollektivavtalet undantar vissa arbetstagare från arbetstidsavtalet, och ger dessutom arbetsgivaren möjlighet att komma överens med en tjänsteman om oreglerad arbetstid under vissa förutsättningar.

1. Tjänstemän som automatiskt är undantagna från arbetstidsavtalet

De tjänstemän som automatiskt är undantagna från arbetstidsavtalet är få. Det handlar om tjänstemän i företagsledande ställning, i mindre och mellanstora bolag är detta bara VD och eventuellt dennes ställföreträdare. I större bolag är fler chefer undantagna. Dessutom undantas tjänstemän vars arbete i hemmet gör att arbetsgivaren inte kan kontrollera hur tjänstemannen arbetar. Ett typiskt exempel är resande säljare som utgår från hemmet. För dessa tjänstemän gäller inte avtalets regler om exempelvis ordinarie veckoarbetstidsmått, arbetstidens förläggning, tid till tidbank, viloperioder, övertidsarbete och arbetsgivarens skyldighet att föra anteckningar över utfört övertidsarbete.

Arbetsgivare bör iaktta viss försiktighet med att tillämpa detta undantag på andra än tjänstemän i företagsledande ställning eller tjänstemän med svårkontrollerad arbetstid, då det kan uppstå tolkningstvister när det kommer till vad som ska anses vara okontrollerbar arbetstid.

Kollektivavtalens regler gäller endast i Sverige, vilket innebär att arbetstidsavtalet inte gäller vid utlandsarbete. Vad som ska gälla vid utlandstjänstgöring bestäms antingen genom en lokal eller individuell överenskommelse, eller genom ett utlandsreglemente. Hänsyn kan eventuellt behöva tas till lagstiftning i det aktuella landet.

2. Att komma överens med en tjänsteman om oreglerad arbetstid

I samband med att en arbetsgivare och en tjänsteman kommer överens om att övertidskompensation inte ska utgå och istället ersättas med extra semester och/eller högre lön kan de även komma överens om att undanta tjänstemannen från reglerna i arbetstidsavtalet. De tjänstemän som kommer i fråga för sådana överenskommelser har normalt sett stor frihet i hur de själva förlägger sin arbetstid, och arbetsgivaren utövar sin kontroll över arbetet genom att mäta resultatet av utfört arbete snarare än själva arbetstiden. Det är dock viktigt att påtala att det ligger i båda parters intresse att följa upp tjänstemannens arbetstider, både ur ett arbetsmiljömässigt och ett företagsekonomiskt perspektiv.

Följande regelverk är möjliga att avtala bort genom den här typen av överenskommelse:

  • arbetstidsmått och förläggningen av arbetstiden
  • tid till tidbank (arbetstidsförkortning)
  • viloregler
  • övertid
  • jourtid
  • arbetsgivarens skyldighet att föra anteckningar över arbetad övertid.

3. Lokal överenskommelse om att undanta viss tjänsteman eller grupp av tjänstemän från arbetstidsavtalet

En arbetsgivare kan träffa en skriftlig överenskommelse med den lokala fackliga motparten om att undanta en specifik tjänsteman eller en grupp av tjänstemän från reglerna i arbetstidsavtalet. De tjänstemän som kan undantas på detta sätt ska ha en “särskild förtroendeställning i arbetstidshänseende”. I annat fall ska det föreligga särskilda omständigheter till exempel att de är anställda för att utföra en uppgift där det inte är möjligt att planera tidsåtgången per vecka på förhand. Notera att detta inte handlar om samma typ av oreglerad arbetstid som går att komma överens med den enskilda tjänstemannen om, se ovan.

Publicerad 2025-01-09Senast uppdaterad 2025-01-22
Hjälpte den här artikeln dig?
Ja, tack! Nej, inte riktigt