Stagesmiljö Kontakta oss Kalendarium TEKO dagen In english
Arbetsgivarguiden Anställningens upphörande

Anställningens upphörande - Introduktion

En anställning kan upphöra av flera olika anledningar och på många olika sätt. I det här kapitlet har vi samlat information om hur en anställning kan upphöra och vad man bör tänka på i de olika fallen.

 En anställning kan upphöra på många olika sätt, exempelvis genom att:

  • en tidsbegränsad anställning löper ut,
  • en anställd med en tillsvidareanställning uppnår pensionsåldern enligt ITP-planen
  • en anställd får beslut från Försäkringskassan om hel sjukersättning (tidigare förtidspension),
  • en anställd säger upp sig själv,
  • en anställd avlider,
  • arbetsgivaren säger upp på grund av arbetsbrist eller personliga skäl,
  • arbetsgivaren avskedar, eller att
  • arbetsgivare och anställd kommer överens avtalsrättsligt om att avsluta anställningen.

När en tidsbegränsad anställning, det vill säga en visstidsanställning, löper ut upphör den utan uppsägning såvida inte överenskommelse om annat träffats. Läs mer om det här.

När en anställd med en tillsvidareanställning får rätt till ålderspension kan anställningen upphöra. Pensionsåldern är dock rörlig, vilket innebär att arbetstagare kan börja ta ut sin allmänna pension från 62 års ålder och anställda har numera en rätt, men inte skyldighet, att kvarstå i anställning till 68 års ålder. Läs mer om pensionsålder, deltidspension, hel sjukersättning (tidigare förtidspension) och dödsfall.

En anställd kan säga upp sig själv. Om den anställde under längre tid uteblir från arbetet utan känt giltigt förfall, till exempel sjukdom, kan detta jämställas med egen uppsägning, se under avsnittet uppsägning personliga skäl.

Arbetsbrist anses i princip utgöra saklig grund för uppsägning. Arbetsgivaren är då skyldig att förhandla enligt medbestämmandelagen. Arbetsgivaren kan också säga upp på grund av personliga skäl. Då gäller det att arbetsgivaren först ska ha prövat andra så kallade mildare åtgärder för att försöka lösa problemen. Om den anställde missköter sin anställning kan arbetsgivaren genom muntlig eller skriftlig varning försöka få den anställde att ändra sitt beteende. Arbetsgivaren är dessutom skyldig att pröva möjligheterna till omplacering om till exempel den anställdes prestation inte motsvarar arbetet krav. 

Avskedande kan endast ske när den anställde avsiktligt eller genom grov vårdslöshet skadat arbetsgivaren eller arbetskamrater, till exempel genom misshandel, stöld eller förskingring. Andra exempel är illojal konkurrens, genomtänkt arbetsvägran eller grovt åsidosättande av säkerheten på arbetsplatsen. Det är arbetsgivarens skyldighet att noggrant utreda och visa att avskedandet är väl underbyggt. Vid avsked upphör anställningen omedelbart.

 Företagsledare och anställda i jämförlig ställning är undantagna från anställningsskyddslagen, vilket gör det möjligt att till exempel komma överens om andra uppsägningsregler.

Anställd och arbetsgivare kan alltid komma överens om att anställningen ska upphöra den avtalsrättsliga vägen. Se mer under Överenskommelse om anställningens uppsägning.

TEKO rekommenderar kontakt med våra rådgivare om ni funderar på att avsluta en anställning genom skriftlig överenskommelse.

Publicerad 2025-01-09Senast uppdaterad 2025-01-26
Hjälpte den här artikeln dig?
Ja, tack! Nej, inte riktigt