Stagesmiljö Kontakta oss Kalendarium TEKO dagen In english
Arbetsgivarguiden Anställningens upphörande

Intyg och betyg till den anställde

Enligt kollektivavtal ska tjänstgöringsbetyg utfärdas när en anställning avslutats. Om den anställde begär det ska arbetsgivarintyg till a-kassan utfärdas.

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

  1. Tjänstgöringsbetyg
  2. Intyg om uttagen semester
  3. Arbetsgivarintyg till a-kassan

1. Tjänstgöringsbetyg

När en uppsägning av anställningen har genomförts, från arbetsgivarens eller arbetstagarens sida, har den anställde rätt att få ett tjänstgöringsbetyg från arbetsgivaren. Arbetsgivaren ska överlämna ett tjänstgöringsintyg inom en vecka från den anställdes begäran. Den anställde kan begära att få ett tjänstgöringsintyg redan under uppsägningstiden, så snart en uppsägning skett.

Tjänstgöringsintyget ska innehålla information om:

  • under vilken tid som arbetstagaren har varit anställd, och
  • vilka arbetsuppgifter den anställde har haft, samt
  • om den anställde särskilt begär vitsord för hur den anställde utfört sina arbetsuppgifter

Om den anställde inte vill att tjänstgöringsbetyget ska innehålla vitsord, ska tjänstgöringsbetyget endast innehålla information enligt punkt 1 och 2. Tjänstgöringsbetyget ska på ett rättvisande sätt återspegla de arbetsuppgifter som den anställde haft vid bolaget. Om vitsord ska ingå i tjänstgöringsbetyget ska dessa återspegla arbetsgivarens uppfattning om hur väl den anställde utfört sina arbetsuppgifter.

Se:

Tekoavtalet IF Metall § 9 mom 9

Tekoavtalet Unionen/Sveriges Ingenjörer/Ledarna § 12 mom 3:6

2. Intyg om uttagen semester

I samband med att anställningen upphör har den anställde rätt att begära att arbetsgivaren ska skriva ett intyg som visar hur många semesterdagar som den anställde tagit ut under innevarande semesterår.

Ett sådant intyg ska överlämnas till den anställde inom en vecka från den anställdes förfrågan.

Om den anställde genom avtal har rätt till fler semesterdagar än 25, ska de avtalade överskjutande semesterdagarna, i detta sammanhang, anses vara uttagna först.

Regeln om intyg om uttagen semester finns endast reglerad i kollektivavtal för tjänstemän, men har skrivits in mot bakgrund av bestämmelserna i 6 § semesterlagen.

Av 6 § semesterlagen framgår att en anställd som byter anställning har rätt till semesterledighet i den nya anställningen endast om den anställde inte fått ut motsvarande ledighet i den tidigare anställningen. Av förarbeten till semesterlagen framgår att den anställde är skyldig att, för den nya arbetsgivaren, uppvisa ett intyg som visar hur många semesterdagar som den anställde fått ut hos den tidigare arbetsgivaren. Semesterlagens regler gäller för alla anställda inom Sverige, varför en förfrågan om intyg även kan komma från anställda som inte omfattas av tjänstemannaavtal. Även i sådan situation är det lämpligt att arbetsgivaren utfärdar motsvarande intyg.

3. Arbetsgivarintyg till a-kassan

Alla som har varit anställda har rätt att efter begäran få ett arbetsgivarintyg för att kunna söka a-kassa. Arbetsgivarintyget fungerar som underlag för beräkning av den anställdes arbetslöshetsersättning. Om den anställde begär det ska arbetsgivaren därför skriva ett arbetsgivarintyg. Intyget kan fyllas i och skickas elektroniskt på www.arbetsgivarintyg.nu som är en kostnadsfri tjänst utvecklad av a-kassorna. Arbetsgivarintyget ska utfärdas skyndsamt.

Skyldigheten för arbetsgivaren att skriva arbetsgivarintyg framgår av 47 § lag (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring. Lagen innehåller däremot ingen regel för inom vilken tid som intyg ska skrivas. I Tekoavtalet IF Metall finns däremot reglerat att arbetsgivarintyg ska skrivas utan oskäligt dröjsmål. TEKO rekommenderar arbetsgivare att tillämpa samma regel för Tekoavtalet Unionen/Sveriges Ingenjörer/Ledarna och Tjänstemannaavtalet Unionen/Sveriges Ingenjörer.

Publicerad 2020-05-26Senast uppdaterad 2025-01-22
Hjälpte den här artikeln dig?
Ja, tack! Nej, inte riktigt