INNEHÅLLSFÖRTECKNING
- Pension, allmänt
- Uppnådd pensionsålder enligt LAS
- Deltidspension
- Besked om hel- eller partiell sjukersättning
- Dödsfall
1. Pension, allmänt
En arbetstagare kan gå i pension då den anställde får rätt till ålderspension. Avtalspension SAF-LO och ITP-planen har idag en pensionsålder på 65 år. Pensionsåldern är dock rörlig, vilket innebär att arbetstagare kan börja ta ut sin allmänna pension från 62 års ålder.
Anställda har numera en rätt, men inte skyldighet, att kvarstå i anställning till 68 års ålder. Denna ålder kommer år 2023 höjas till 69 år. Bolaget bör därför inte avsluta en anställning då arbetstagaren blir 65 år utan att först ha förvissat sig om att arbetstagaren inte vill fortsätta arbeta.
För både arbetare och tjänstemän har dessutom bestämmelser om möjlighet till deltidspension införts i Teknikavtalen och Tekniktjänsteavtalet. Arbetsgivare bör därför inleda en dialog med anställda som närmar sig pensionsåldern för att så småningom avsluta anställningen på ett planerat sätt.
2. Uppnådd pensionsålder enligt LAS
När en arbetstagare uppnått pensionsåldern enligt LAS 69 år gäller särskilda regler för anställningens avslut.
Tekoavtalet IF Metall
För arbetare regleras detta i 33, 33a-d §§ LAS och innebär följande:
- Uppsägning ska ske och kan göras från den dag som arbetstagaren fyller 69 år
- Saklig grund behövs inte
- Underrättelse och varsel ska lämnas senast 2 veckor innan uppsägning
- Arbetstagare och fack har rätt till överläggning som ska begäras senast en vecka efter varsel och underrättelse
- Uppsägningsbeskedet ska inte innehålla information om fullföljdshänvisning
- Den anställde har ingen företrädesrätt till återanställning
- Grunden för uppsägningen behöver inte anges
- Uppsägningen kan inte ogiltigförklaras
- Anställningen upphör en månad efter uppsägning skett
Tjänstemannaavtalet Unionen/Sveriges Ingenjörer/Ledarna
En arbetsgivare eller en tjänsteman som vill att anställningen ska upphöra i samband med att tjänstemannen uppnår den ålder som anges i 32a § LAS, ska lämna en skriftlig underrättelse om detta minst två månader i förväg. Då upphör anställningen vid utgången av den månad då tjänstemannen fyller 69 år. Inget varsel till det lokala facket behövs och avslutet omfattas inte av reglerna om saklig grund i LAS. Görs inte detta löper anställningen vidare.
Från och med den dag då tjänstemannen fyller 69 år kan anställningen avslutas med en skriftlig underrättelse, utan krav på saklig grund eller varsel till det lokala facket. Anställningen upphör då en månad efter underrättelsen. Arbetsgivaren och tjänstemannen kan komma överens om längre underrättelseperiod än en månad. En sådan överenskommelse ska tydligt framgå av exempelvis anställningsavtalet.
3. Deltidspension
Syftet med deltidspensionering är att ge möjlighet till ett längre yrkesliv och skapa möjlighet till generationsväxling. Bestämmelserna består av två delar; dels en avsättning av kompletterande pensionspremier och dels en möjlighet för anställda att gå ner i sysselsättningsgrad i pensionssyfte. Olika åldersgränser gäller för betalning av den kompletterande premien för arbetare och tjänstemän. För arbetare betalas premien för samtliga anställda oavsett arbetstagarens ålder. För tjänstemän som omfattas av ITP 2 betalas premier från och med den månad tjänstemannen fyller 25 år och till och med månaden före tjänstemannen fyller 65 år. För tjänstemän som omfattas av ITP 1 betalas premier från och med den månad tjänstemannen fyller 25 år och till och med månaden före tjänstemannen fyller 66 år.
För tjänstemän (både ITP 1 och ITP 2) betalas inte deltidspensionspremie på lönedelar som överstiger 30 inkomstbasbelopp per månad.
Premierna för deltidspension beräknas på samma underlag som premierna för den ordinarie tjänstepensionen (ITP 1, ITPK och SAF-LO) och faktureras av Collectum för anställda tjänstemän och av FORA för anställda arbetare.
Reglerna för från vilken ålder ansökan kan ske och hur ansökningsförfarandet går till regleras i respektive kollektivavtal. Om deltidspension beviljas är anställningen från det att deltidspensionen börjar gälla en deltidstjänst med den sysselsättningsgrad som följer av deltidspensionen.
Aktuella premienivåer för deltidspension (Avtal 2023-2025) för de olika avtalen är följande:
Tekoavtalet IF Metall 1,7 %. 1,9 % från 1 april 2024
Tekoavtalet Unionen/Sveriges Ingenjörer/Ledarna 1,9 %* 2023. 2,1%* 2024
Läs mer i aktuellt kollektivavtal för ytterligare information om hur deltidspension kan tas ut:
Tekoavtalet IF Metall 9 § Mom 8
Tekoavtalet Unionen/Sveriges Ingenjörer/Ledarna 3 § Mom 4
*: För anställda tjänstemän betalas inte deltidspensionspremie på lönedelar som överstiger 30 inkomstbasbelopp per månad.
Läs mer under avsnittet deltidspension för ytterligare information om hur deltidspension kan tas ut.
4. Besked om hel- eller partiell sjukersättning
Om Försäkringskassan meddelar en medarbetare beslut om hel sjukersättning har bolaget som en konsekvens av myndighetsbeslutet rätt att avsluta anställningen. I lagen om anställningsskydd beskrivs hur arbetsgivaren då ska agera.
En arbetsgivare som önskar att en medarbetare ska lämna anställningen i samband med beslut om hel sjukersättning ska skriftligen meddela medarbetaren. Det skriftliga beskedet ska lämnas då beslutet om sjukersättning vunnit laga kraft och så snart beslutet blivit känt för arbetsgivaren. Om beskedet skickas per post är det lämpligt att två personer kan intyga att så har skett.
Exempel på hur ett skriftligt besked om anställningens upphörande med anledning av beslut om hel sjukersättning kan se ut hittar du under avsnittet Blanketter.
Vid sjukersättning på deltid bör anställningen omregleras till en deltidsanställning och det kan då också bli aktuellt med omplacering.
5. Dödsfall
Att en anställd avlider medför att anställningsavtalet upphör per dag för dödsfallet. Innestående löneförmåner med mera redovisas till dödsboet enligt ordinarie löneutbetalningsrutiner. Dödsfallet anmäls till grupplivförsäkringen. Några särskilda åtgärder enligt anställningsskyddslagen behöver inte vidtas.
Övrigt praktiskt att beakta när en medarbetare avlider
- Dödsfallet bör bekräftas till arbetsgivaren av anhörig, sjukvård eller polis. Förankra med anhörig vilka uppgifter som kan meddelas arbetsgruppen.
- Informera medarbetarna så snart som möjligt. Det kan vara lämpligt att samla den närmaste arbetsgruppen och eventuellt andra berörda till ett möte. Var öppen och rak, spekulera inte och var försiktig med detaljer. Meddela om det finns behov och möjlighet att få krisstöd för medarbetare, till exempel om dödsfallet skett på eller i anslutning till arbetet. De som inte kan vara med på mötet bör kontaktas per telefon så snart som möjligt i samband med mötet.
- Beroende på vad som hänt och hur medarbetarna reagerar kan det finnas anledning att ha en uppföljning efter ett par dagar, att anordna en minnesstund, eventuellt skapa en kondoleansbok för medarbetare att skriva i som sedan ges till närmast anhörig. Medarbetare som vill vara med på begravningen kan om möjligt ges ledigt. Någon rätt till betald ledighet föreligger inte.
- Anhöriga bör om verksamheten tillåter ges tillfälle att hämta medarbetarens personliga tillhörigheter.