Stagesmiljö Kontakta oss Kalendarium TEKO dagen In english
Arbetsgivarguiden Arbetsmiljö

Arbetsmiljöansvar

Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön. Med arbetsmiljöansvar menas en skyldighet att vara aktiv och vidta åtgärder genom att få bort eller minska risker för ohälsa och olycksfall i arbetet så att arbetsmiljön blir bra.

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

  1. Arbetsmiljöansvar och straffansvar
  2. Företagsbot
  3. Skadestånd
  4. Sanktionsavgifter
  5. Kontroller av arbetsmiljön – inspektioner

Av arbetsmiljölagen framgår att andra aktörer, förutom arbetsgivaren, har ett arbetsmiljöansvar, exempelvis den som hyr ut eller hyr in arbetskraft, den som tillverkar maskiner och farliga ämnen och den som låter utföra ett bygg-och anläggningsarbete.

Som arbetsgivare kan man ha samtliga dessa roller i sin verksamhet och får då, utöver sitt ordinarie arbetsmiljöansvar, ett specifikt arbetsmiljöansvar vid olika situationer.

Arbetstagaren har också ett ansvar enligt arbetsmiljölagen och ska medverka i arbetsmiljöarbetet och vara med och genomföra de åtgärder som behövs för en god arbetsmiljö. Det innebär bland annat att arbetstagaren ska:

  • följa givna föreskrifter och använda de skyddsanordningar och den skyddsutrustning som arbetsgivaren tillhandahåller
  • vara aktsam om den personliga skyddsutrustningen och sköta den väl
  • underrätta arbetsgivaren eller skyddsombud snarast om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa

Underlåtenhet att rätta sig efter skyddsföreskrifter kan medföra risker både för den egna och andra arbetstagares säkerhet, samt inverka ogynnsamt på skyddsmedvetandet över huvud taget.

Enligt föreskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) ska arbetsmiljöuppgifter fördelas i organisationen. Fördelningen ska vara så tydlig att det inte råder några oklarheter om vem som ska göra vad i arbetsmiljöarbetet. Arbetsgivaren ska se till att de som får arbetsmiljöuppgifter fördelade till sig har tillräckliga kunskaper, befogenheter att fatta beslut och resurser att vidta åtgärder.

Arbetsgivaren har alltid kvar sitt huvudansvar för arbetsmiljön, även om olika uppgifter i arbetsmiljöarbetet fördelats i verksamheten.

1. Arbetsmiljöansvar och straffansvar

Arbetsmiljöansvaret gäller det förebyggande arbetet och syftar till att minimera riskerna i arbetsmiljön så att ingen arbetstagare ska skadas eller bli sjuk av arbetet.

Straffansvaret blir aktuellt först om ett olycksfall inträffat i arbetet. Vem som blir ansvarig kan aldrig bestämmas på förhand, utan är en sak för domstol att avgöra.

När det inträffat en arbetsplatsolycka och någon har skadats, kan den som anses vara ansvarig för olyckan av domstol dömas för arbetsmiljöbrott till böter eller fängelse. Den som bedöms vara ansvarig för ett arbetsmiljöbrott är alltid en fysisk person, således VD, platschef, arbetsledare eller den som anses ha ansvaret för det inträffade.

En vanlig missuppfattning är att en person som fått sig tilldelade uppgifter i det systematiska arbetsmiljöarbetet automatiskt blir straffad om det händer en olycka i arbetet. Straffansvaret kan dock inte delegeras utan avgörs i domstol. 

2. Företagsbot

Ett företag kan bli ålagt att betala företagsbot för arbetsmiljöbrott som begåtts i företagets verksamhet, till exempel om en olycka har inträffat där en arbetstagare har skadat sig. Företagsbot är en ekonomisk sanktion. Någon person behöver inte bli dömd för brott utan det är företaget som ska betala boten.

Storleken på en företagsbot beror bland annat på hur allvarligt brottet är, bakgrunden till brottet, hur det gått till och vilka följder det fått. Det är åklagaren eller domstolen som beslutar om företagsbot

  • antingen i en brottmålsrättegång i tingsrätten eller
  • genom ett strafföreläggande till företaget där företaget förklarar sig skyldigt och betalar utan rättegång.

Ibland tas frågan om företagsbot upp i samma rättegång som prövning av åtal för arbetsmiljöbrott mot exempelvis personer i företagets ledning. Det kan leda till att företaget döms att betala företagsbot samtidigt som ansvariga personer döms till straff.

3. Skadestånd

Vid våra medlemsföretag där det finns kollektivavtal om trygghetsförsäkringar vid arbetsskada (TFA) övertar försäkringen arbetsgivarens skadestånds­ ansvar. Ersättningar som den anställde är berättigad till betalas av försäkringen.

Det innebär att den anställde i domstol inte kan få skadestånd från arbetsgivare som omfattas av försäkringen.

Fördjupad information från Arbetsmiljöverket om arbetsmiljöansvar och straffansvar samt om ansvar och befogenheter i arbetsmiljöarbete finns nedan.

4. Sanktionsavgifter

Arbetsgivaren är ansvarig för att Arbetsmiljöverkets regler följs på arbetsplatsen. Om inte bestämmelserna följs kan Arbetsmiljöverket rikta krav mot arbetsgivaren som i vissa fall kan bli tvungen att betala en sanktionsavgift.

Från och med 1 juli 2014 är flera av Arbetsmiljöverkets regler förenade med sanktionsavgift. Flera av dessa regler är högst aktuella för industrin, till exempel trucktillstånd för truckförare, besiktning av lyftanordningar och tjänstbarhetsbedömning vid till exempel arbete med vissa härdplaster.

Mer information samt vilka regler som är knutna till sanktionsavgifter hittar du på Arbetsmiljöverkets hemsida.

5. Kontroller av arbetsmiljön - inspektioner

Arbetsmiljöverket är den myndighet som har regeringens och riksdagens uppdrag att se till att lagar om arbetsmiljö och arbetstider följs.

På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa om hur en inspektion går till, hur du som arbetsgivare kan förbereda dig och vad som händer efter.  

Publicerad 2025-01-09Senast uppdaterad 2025-01-22
Hjälpte den här artikeln dig?
Ja, tack! Nej, inte riktigt