Det är alltså den del av arbetsmiljön som vi kan se, känna och på annat sätt påverkas fysiskt av. Genom kontinuerliga riskbedömningar på arbetsplatsen är den också möjlig att kartlägga och mäta. Arbetsmiljösynpunkterna måste tas upp redan när företaget planerar för att inrätta en arbetslokal eller en arbetsplats, införa nya produkter eller produktionsmetoder, ny arbetsorganisation eller för att skaffa ny arbetsutrustning.
Att arbete ska anordnas så att det kan utföras i en sund och säker miljö betyder också att ordning och reda ska råda på arbetsplatsen. Förutom rena olycksrisker ska även ohälsa som ett vidare begrepp förebyggas. Detta innebär att till exempel bullerrisker, skadliga vibrationer och belastningsskador ska förebyggas vid källan.
I arbetsmiljölagen anges att "luft-, ljud- och ljusförhållanden och övriga arbetshygieniska förhållanden ska vara tillfredsställande". Denna formulering förtydligas genom de föreskrifter
Arbetsmiljöverket ger ut inom olika området. Det fysiska arbetsmiljöområdet är stort. I arbetsgivarguiden specificeras några områden i underrubrikerna till det här avsnittet.