Stagesmiljö Kontakta oss Kalendarium TEKO dagen In english

Elektromagnetiska fält

Bakgrunden till regelverket om elektromagnetiska fält är Europeiska Unionens direktiv 2013/35/EU om elektromagnetiska fält.

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

  1. Vilka berörs?
  2. I praktiken, hur gör vi?

Direktivet har överförts till Arbetsmiljöverkets föreskrifter om risker i arbetsmiljön (AFS 2023:10), kapitel 13. I föreskrifterna anges till exempel insatsnivåer och gränsvärden, krav på hur risk- och exponeringsbedömning ska göras, krav på information till arbetstagarna och under vilka omständigheter exponering får överskrida insatsnivåer och gränsvärden.

1. Vilka berörs?

I arbetslivet exponeras arbetstagare för elektromagnetiska fält på i princip alla arbetsplatser. Apparater som använder elektricitet förekommer överallt, det kan gälla allt från datorer, telefoner och skrivare till industriell utrustning som svetsar eller utrustning som används vid uppvärmning eller smältning av metall. Hur omfattande exponeringen är beror på en mängd olika faktorer som till exempel närheten till utrustningen och de elektromagnetiska fältens egenskaper såsom frekvens och amplitud/intensitet.

På arbetsplatser där exponering av elektromagnetiska fält i huvudsak sker från utrustning eller apparater som t ex datorer, mobiltelefoner, skrivare och lättare elektriska maskiner är det mycket osannolikt att exponering över gräns- och insatsnivåers sker.

Denna typ av utrustning ska uppfylla Rådets rekommendationer om begränsning av allmänhetens exponering för elektromagnetiska fält och dessa rekommendationer är strängare än de värden som finns i de nya föreskrifterna.

Inom vissa verksamheter, se tabell nedan, förekommer dock arbete där arbetstagarna kan exponeras för starka elektromagnetiska fält som man erfarenhetsmässigt vet kan ligga i nivå med, eller över, de insatsnivåer som anges i de nya föreskrifterna.

Detta innebär att dessa verksamheter direkt berörs av kraven i föreskrifterna.

 

Arbetsgivaren ska bedöma de risker som uppstår på grund av elektromagnetiska fält och om nödvändigt mäta eller beräkna nivåerna på de elektromagnetiska fält som arbetstagarna exponeras för. Arbetsgivaren är skyldig att vidta åtgärder för att minska riskerna. Speciell hänsyn måste tas till arbetstagare som är särskilt utsatta. Särskilt utsatta kan till exempel de vara som har en aktiv eller passiv medicinsk enhet inopererad i kroppen (t ex pacemaker) eller som har medicinska enheter som bärs på kroppen (t ex insulinpump). Även gravida kan bedömas som särskilt utsatta.

2. I praktiken, hur gör vi?

Föreskrifterna är i princip direkt överförda från EU direktivet. Detta och det faktum att det är ett mycket komplicerat område gör att föreskrifterna är svåra att förstå för någon som inte har specialkunskaper.

För att underlätta tillämpningen har EU kommissionen tagit fram vägledningar som kan användas när riskerna ska bedömas i den egna verksamheten. Arbetsmiljöverket har samlat vägledningarna och information på sin hemsida. Även Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram en informationsbroschyr, se nedan. 

EMFWELD är ett online beräkningsverktyg som kan användas för bedömning av magnetfält vid viss svetsning, oförstörande provning och induktionsvärmning.

 

Relevanta länkar

Mer på Internet https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/elektromagnetiska-falt/

Elektromagnetiska fält - Arbetsmiljöverket

Mer på Internet https://www.prevent.se/elektromagnetiska-falt

Elektromagnetiska fält - Prevent

Mer på Internet https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/publikationer/informationsmaterial/magnetfalt-och-halsorisker/#page=Magnetf%C3%A4lt%20och%20h%C3%A4lsorisker

Strålsäkerhetsmyndigheten om magnetfält och hälsorisker

Mer på Internet https://www.emfweld.eu/Default.aspx

EMFWELD

Publicerad 2025-01-09Senast uppdaterad 2025-01-29
Hjälpte den här artikeln dig?
Ja, tack! Nej, inte riktigt