Innehållsförteckning
- Instruktioner och utbildning
- Att använda maskiner och arbetsutrustning
- Säkra stopp
- Underhåll och kontroller
De arbetsmoment som oftast orsakar en skada med maskin eller verktyg är när arbetstagare rensar, ta bort, justera, byter eller ställer in något. En vanlig orsak till personskada är att arbetstagare kommer i kontakt med, fastnar eller kläms i en maskins rörliga delar.
För att förebygga olyckor och ohälsa måste arbetsmiljön undersökas, risker bedömas och åtgärder genomföras. Enligt föreskriften Systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2023:1) är det arbetsgivarens ansvar att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete och göra dokumenterade riskbedömningar.
Allmänna regler kring vad som gäller när en arbetsutrustning/maskin används finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om Arbetsutrustning och personlig skyddsutrustning (AFS 2023:11) kapitel 2 Användning av arbetsutrustning. Vissa maskintyper har specifika föreskrifter, exempelvis föreskrifter för användning av pressar och gradsaxar (AFS 2023:11 kapitel 14).
1. Instruktioner och utbildning
Arbetsgivaren ska, genom instruktioner och utbildning, se till att de arbetstagare som använder en arbetsutrustning har kunskap om:
- de risker för ohälsa och olycksfall de utsätts för när de använder arbetsutrustningen,
- riskerna med den arbetsutrustning som finns på arbetsplatsen.
Arbetsgivaren ska ge arbetstagarna instruktioner och information om användningen, onormala situationer som kan uppstå och förutses, erfarenheter som man gjort under tidigare användning samt vilken personlig skyddsutrustning som arbetstagaren ska använda.
Bruksanvisningar och varningsinformation/skyltar ska finnas tillgängliga och väl synliga. Idag finns ofta bruksanvisningar elektroniskt som vid behov kan skrivas ut. I bruksanvisningen ska det framgå hur arbetsutrustningen ska användas på ett säkert sätt. Bruksanvisningen kan också innehålla uppgifter om vilka krav som bör ställas på kunskaper och utbildning. De instruktioner som följer med arbetsutrustningen ska vid behov kompletteras med skriftliga eller muntliga instruktioner.
Användning omfattar inte bara handhavande och nyttjande av en arbetsutrustning. Det omfattar också start och stopp, transport, installation, montering, demontering, reparation, ändring, service, rengöring och underhåll. Det är risken att drabbas av ohälsa eller olycksfall som avgör vilka och hur omfattande arbetsinstruktioner som arbetstagaren behöver.
En arbetsutrustning med stora risker som kan leda till allvarliga skador och olycksfall får bara användas av personer som blivit särskilt utsedda av arbetsgivaren. Med särskilda risker avses risker som kan leda till allvarliga olycksfall eller svår ohälsa om arbetsutrustningen inte hanteras med stor kunnighet och gott omdöme.
De som exempelvis sköter kontroll, reparation, ändring, service, rengöring och underhåll av en sådan arbetsutrustning ska vara särskilt utsedda.
Arbetsgivaren ska ha dokumentation över de utseddas praktiska och teoretiska kunskaper med avseende på säker användning av utrustningen. Det gäller även för inhyrd personal.
2. Att använda maskiner och arbetsutrustning
Nedanstående krav ska alltid vara uppfyllda.
- Placering av utrustningen ska inte innebära några säkerhetsrisker, till exempel rasrisk vid nederbörd eller risk att klämma sig mellan utrustningens rörliga delar och fasta installationer i omgivningen.
- Ställbara skyddsanordningar ska vara rätt inställda och ordentligt fastsatta. Det är förbjudet att sätta skyddsanordningar ur spel.
- Utrustningen får bara användas till det den är avsedd för.
- Användare ska följa gällande föreskrifter och instruktioner och använda personlig skyddsutrustning.
- Installation ska ske på ett säkert sätt. Vid underhållsarbete ska el och annan energi brytas och låsas för att förhindra oförutsedda rörelser eller andra farliga händelser. För att undvika olyckor är det viktigt med tydlig skyltning som visar att underhållsarbete pågår.
- Om speciella kontroller krävs, som fortlöpande tillsyn och besiktning, behöver detta planeras med rätt intervall, intygen ska sparas och eventuella anmärkningar åtgärdas.
- Så länge en arbetsutrustning används ska den underhållas så att den uppfyller gällande krav. Finns en underhållsjournal ska den hållas aktuell.
- Varje gång något ovanligt har inträffat som kan påverka säkerheten hos en arbetsutrustning negativt, till exempel ombyggnad, olycka, olika naturfenomen eller långa stilleståndsperioder, ska särskilda kontroller göras och dokumenteras.
3. Säkra stopp
Maskinoperatörens arbetsuppgifter blir mer och mer av övervakande karaktär. Vid störningar i produktionen ingriper ofta operatören för att identifiera och åtgärda fel. Detta sker då ofta inne i arbetsutrustningars riskområde.
Ett stort antal olyckor inträffar årligen vid arbete inne i automatiserade arbetsutrustningars riskområde p.g.a. att utrustningar inte varit tillförlitligt stoppade. Detta har drabbat framför allt maskinoperatörer och underhållspersonal.
”Säkra stopp” omfattar åtgärder, såväl tekniska som organisatoriska, som görs för att genomföra en säker avställning av automatiserade arbetsutrustningar och för att på ett säkert sätt förhindra oavsiktlig eller oväntad start av dessa när arbete pågår i riskområdet.
- Bryt och Lås
En åtgärd som ofta används är ”Bryt och Lås”. Det innebär bl.a. rutiner för att säkert spärra och låsa utrustningens energitillförsel och att avlasta systemet från upplagrad energi. Det kan gälla t.ex. gods- och materialtransporter på transportband eller fluider i rörsystem och behållare.
Bryt och lås innebär att man låser arbetsutrustningen i säkert läge, samt att det finns rutiner, instruktioner och hjälpmedel för att förhindra att arbetsutrustningen tas i drift innan riskområdet är säkrat och klartecken getts för att starta utrustningen igen.
En övergripande riskbedömning över en arbetsutrustning ska alltid göras och tydliga arbetsinstruktioner tas fram. Särskilda riskbedömningar och arbetsinstruktioner behöver göras och tas fram innan arbetet påbörjas i ett riskområde.
4. Underhåll och kontroller
All produktion är beroende av ett fungerande underhåll. När en arbetsutrustning används skall den underhållas så att den över tid är säker eftersom den ofta slits, åldras eller utsätts för olika slags påverkan som i sämsta falla kan leda till farliga situationer. Genom underhåll och regelbundna kontroller av utrustningen minskas störningar och avbrott i produktionen och ger en arbetsutrustning som är säker när den används.
Det är särskilt viktigt att kontrollera arbetsutrustningen om till exempel ett tillbud eller olycka har skett, utrustningen har byggts om/reparerats eller inte används under en längre tid och ska börja användas igen. Det är viktigt att tänka på att underhållsarbete och kontroller innebär särskilda risker eftersom arbetet avviker från den normala driften. Vid sådana arbeten ska därför särskilda riskbedömningar och arbetsinstruktioner tas fram då skyddsanordningar och säkra barriärer ofta bryts.
Sker arbetet med externa entreprenörer så behöver arbetet samordnas med den egna verksamheten och arbetsgivaren som råder över arbetsstället får då ett samordningsansvar enligt arbetsmiljölagen.