Stagesmiljö Kontakta oss Kalendarium TEKO dagen In english
Arbetsgivarguiden Arbetsmiljö Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Riskbedömning inför ändringar i verksamheten

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten

Arbetsgivaren är skyldig att göra en riskbedömning vid ändringar i verksamheten för att bedöma om ändringarna medför risker för ohälsa eller olycksfall. Riskbedömningen, som ska vara skriftlig, kallas ibland även för konsekvens- eller riskanalys.

 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

  1. Vilka ändringar ska riskbedömas?
  2. Vad ska riskbedömas, när ska det göras och vilka ska delta i arbetet?
  3. Steg för steg: riskbedömning inför ändringar i verksamheten

 

1. Vilka ändringar ska riskbedömas?

Det ändringar som avses är sådana som inte utgör del av den dagliga, löpande verksamheten. Det kan exempelvis röra sig om: Organisationsförändringar, så som:

  • Personalförändringar
  • Nya arbetsmetoder
  • Nya arbetstider/skift
  • Produktionsförändringar
  • Om- och nybyggnation
  • Ny maskinell utrustning

 

2. Vad ska riskbedömas, när ska det göras och vilka ska delta i arbetet?

Alla arbetsmiljörisker som följer av en förändring, fysiska, organisatoriska eller sociala, ska beaktas. Det kan exempelvis vara risker med ökad arbetsbelastning, om arbetstempot ökar eller att arbetsinnehållet för arbetstagarna blir mycket större eller risk för skadligt buller om bullernivåerna från en ny arbetsutrustning är höga eller belastningsergonomiska risker om ergonomiska förutsättningar förändras i nya arbetsmoment. Riskbedömningen ska göras innan själva förändringen genomförs och man ska ha tiden efter genomförd förändring i åtanke när man bedömer vilka arbetsmiljörisker som kan uppstå. Arbetsgivaren är alltid ansvarig för att undersökningar och riskbedömningar av arbetsmiljön genomförs. Skyddsombud ska ges möjlighet att medverka i arbetet. Hur detta organiseras beror på allt från bolagets storlek till arten av den förändring som ska göras. Tänk på att förändringsarbetet i sig kan utgöra risk och ska beaktas under arbetets gång.

3. Steg för steg: riskbedömning inför ändringar i verksamheten

Arbetsmiljöverket har tagit fram en vägledning med ett antal frågor att fundera kring när det gäller riskbedömning inför ändringar i verksamheten. Processen beskrivs i korthet nedan.

  • Precisera den planerade ändringen

Vad består ändringarna av? Handlar det om nybyggnation, ny arbetsutrustning (maskiner, fordon, redskap), personalneddragningar, utökat arbetsinnehåll med mera. Var ska ändringarna genomföras? Gäller detta hela verksamheten eller vissa delar av den? Kan andra delar av verksamheten, som inte direkt berörs av förändringen, komma att beröras? Vilka arbetstagare eller grupper av arbetstagare berörs?

  • Gör riskbedömningen - bedöm om riskerna är de allvarliga eller ej

Vilka risker innebär ändringarna? Fundera på hur det kan påverka arbetstagare om de till exempel får större arbetsmängd, nya arbetsuppgifter, ny arbetsutrustning med mera och vilka risker det kan medföra. Är riskerna allvarliga eller inte? Bedöm hur sannolikt det är att risken inträffar och hur allvarlig konsekvensen skulle kunna bli om risken inträffar.

  • Åtgärda

Vilka åtgärder ska genomföras? Har arbetsmiljörisker identifierats ska åtgärder som tar bort eller minskar riskerna vidtas. När ska åtgärderna vara genomförda? Åtgärder ska genomföras omgående eller så snart det är praktiskt möjligt. De åtgärder som inte kan genomföra omedelbart ska dokumenteras i en skriftlig handlingsplan. Vem ser till att åtgärderna genomförs? Utse ansvarig för att genomföra åtgärderna och bestäm slutdatum då åtgärderna ska vara genomförda. Dokumentera hela processen!

  • Kontrollera och följ upp

Det är inte alltid lätt att förutse alla arbetsmiljörisker när olika typer av förändringar ska genomföras. Det blir därför viktigt att löpande följa upp en riskbedömning och handlingsplan, att se underlaget som ett levande dokument, och revidera det vid behov under arbetet. Åtgärder som planeras tidigt en process kanske inte blir aktuella att genomföra. Nya arbetsmiljöfaktorer som inte kunnat förutses kan uppstå och behöver då hanteras och åtgärdas. Det viktiga är att eventuella arbetsmiljörisker hanteras och kontrolleras så att de i förlängningen inte orsakar ohälsa eller olycksfall.

 

Relevanta länkar

Mer på Internet https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https%3A%2F%2Fwww.av.se%2Fglobalassets%2Ffiler%2Farbetsmiljoarbete-och-inspektioner%2Fsystematiskt-arbetsmiljoarbete-mallar-startpaket-handbok-08-2-blankett-riskbedomning-forandringar.docx&wdOrigin=BROWSELINK

Blankett för riskbedömning och handlingsplan vid förändringar i verksamheten - Arbetsmiljöverket

Mer på Internet https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https%3A%2F%2Fwww.prevent.se%2Fglobalassets%2F.prevent.se%2Fmallar-och-exempel%2Friskbedomning-och-handlingsplan--mall.docx&wdOrigin=BROWSELINK

Mall för riskbedömning och handlingsplan - Prevent

Publicerad 2025-01-09Senast uppdaterad 2025-01-29
Hjälpte den här artikeln dig?
Ja, tack! Nej, inte riktigt