INNEHÅLLSFÖRTECKNING
- Tidsfrister
- Tolkningsföreträde
- Preskription
- Lagar
Mer information om förhandlingsordningen finns i kollektivavtalen.
Tjänstemannaavtalet Unionen/Sveriges Ingenjörer/Ledarna
1. Tidsfrister
I lag och kollektivavtal återfinns definierade tidsfrister inom vilka ett visst krav måste framföras och förhandling påkallas, för att den part som ställer kravet inte ska förlora rätten att driva frågan. Ett krav som inte framförs inom tidsfristen preskriberas vilket betyder att kravet inte längre kan göras gällande.
Tidsfristerna gäller för både arbetsgivare och arbetstagare. Det är viktigt att känna till vilka tidsfrister som blir tillämpliga i det enskilda fallet för att kunna påkalla förhandling i rätt tid samt för att kunna ta ställning till om krav från motparten eventuellt är preskriberade. Vidare finns det tidsfrister för inom vilken tid en förhandling senast ska inledas när den väl är påkallad. Det finns också särskilda frister för när en central förhandling ska påkallas och inledas samt när en talan ska väckas i domstol.
Notera att ordningen med tidsfrister innehåller flera särskilda preskriptionstider; exempelvis gällande ogiltigförklaring av avskedande eller uppsägning, tvister om lön och ersättning eller arbetsskyldighet, krav på ersättning enligt semesterlagen, med flera.
Kontakta TEKO vid osäkerhet i frågor som rör preskription.
2. Tolkningsföreträde
I vissa frågor äger facket tolkningsföreträde om det uppstår en tvist. Det gäller bland annat följande områden:
Arbetsskyldighet för facklig medlem (34 § MBL). Detta kan bli aktuellt vid förändrade arbetsuppgifter, beordrande av övertid med mera. Här gäller den fackliga tolkningen till dess tvisten är slutligt avgjord genom förhandling eller i domstol. Om synnerliga skäl föreligger kan arbetsgivaren kräva att arbetet utförs, men är då skyldig att omgående kalla facket till förhandling och följa den förhandlingsordning som gäller i frågan.
Betalningstvist (35 § MBL). Om den fackliga organisationen hävdar att arbetsgivaren är skyldig att betala ut viss ersättning till en medlem i organisationen som är anställd hos arbetsgivaren gäller följande: Om arbetsgivaren anser att kravet är felaktigt måste denne omgående kalla till förhandling i frågan. Kommer man inte överens i den lokala förhandlingen måste arbetsgivaren kalla till central förhandling inom tio dagar. Om parterna även efter genomförande av central förhandling har olika ståndpunkter måste talan i domstol väckas inom tio dagar. Om arbetsgivaren inte gör detta blir arbetsgivaren skyldig att betala ersättning enligt fackets krav, om detta krav inte är oskäligt.
Tvister gällande en facklig förtroendemans uppdrag, ställning, arbetsvillkor, rätt till ledighet och skydd vid uppsägningar på grund av arbetsbrist.
Kontakta gärna TEKO för vidare rådgivning i ovanstående fall och i andra fall när facket hävdar tolkningsföreträde.
3. Preskription
I förhandlingsordningen finns tidsfrister för att ta upp en fråga till förhandling inskrivna. Grundregeln är att part förlorar rätten att tvista i en fråga där fristen har överskridits. Generellt gäller att förhandling måste begäras inom fyra månader efter att part har fått kännedom om de sakomständigheter som ligger till grund för tvisten. Dessutom finns en bortre gräns på två år efter det att de sakomständigheter inträffat som ligger till grund för tvisten.
När förhandling väl är begärd gäller tidsfristerna i förhandlingsordningen. Vissa tvister har egna preskriptionstider. Här är några exempel:
- Vid ogiltigförklaring av uppsägning eller avsked är fristen två veckor efter det att uppsägningen eller avskedandet skedde. Om arbetstagaren inte har fått besked om ogiltighetstalan uppgår fristen till en månad och räknas istället från den dag anställningen upphörde.
- För ostridig fordran rörande lön eller ersättning som förfallit till betalning gäller preskription enligt lag.
Om motparten begär förhandling i en fråga som arbetsgivaren anser är för gammal, är det viktigt att tidigt i förhandlingen göra en så kallad preskriptionsinvändning. Det är viktigt att detta görs på ett tydligt sätt och förs till protokollet för att undvika att kravet ändå förblir giltigt.
Kontakta gärna TEKO för vidare rådgivning om en facklig part kommer med krav på bolaget som hänför sig till omständigheter som ligger bakåt i tiden.