1. Förbud mot diskriminering
Förbudet gäller både direkt och indirekt diskriminering.
Direkt diskriminering
Förbudet mot direkt diskriminering innebär att en arbetsgivare inte får tillämpa mindre förmånliga löne- och anställningsvillkor för en deltidsanställd eller en anställd med tidsbegränsad anställning, än vad arbetsgivaren tillämpar eller skulle ha tillämpat i en likartad situation för en anställd som arbetar heltid respektive har en tillsvidareanställning. Den anställde får med andra ord inte försättas i ett sämre läge än jämförbara heltids- respektive tillsvidareanställda.
För att en arbetsgivare ska kunna tillämpa sämre anställningsvillkor för en anställd i en sådan situation måste denne kunna visa att missgynnandet saknar samband med den anställdes deltidsarbete eller tidsbegränsade anställning.
Förbudet gäller inte om tillämpningen av anställningsvillkoren är berättigad av sakliga skäl. Det kan exempelvis handla om att en friskvårdspremie proportioneras i förhållande till anställningens tjänstgöringsgrad. Utgångspunkten är dock att utrymmet att särbehandla anställda ska vara litet.
Kontakta gärna TEKO för rådgivning i det enskilda fallet.
Indirekt diskriminering
Förbudet mot indirekt diskriminering innebär att en arbetsgivare inte får missgynna anställda som arbetar deltid eller har en tidsbegränsad anställning genom att tillämpa löne- och anställningsvillkor som framstår som neutrala men som i praktiken särskilt missgynnar deltidsarbetande eller anställda med tidsbegränsad anställning. Detta gäller dock inte om tillämpningen av villkoren kan motiveras av ett berättigat mål och medlen för att uppnå målet är lämpliga och nödvändiga. Det ska med andra ord inte finnas några alternativa handlingssätt.
Kontakta gärna TEKO för rådgivning i det enskilda fallet.
2. Vad händer om du bryter mot diskrimineringsförbudet?
En arbetsgivare som bryter mot diskrimineringsförbudet kan bli skadeståndsskyldig mot den anställde för den förlust som uppkommer och för den kränkning som diskrimineringen innebär.
Utöver skadestånd kan det diskriminerande anställningsvillkoret ogiltigförklaras eller jämkas om den anställde begär det.