Stagesmiljö Kontakta oss Kalendarium TEKO dagen In english
Arbetsgivarguiden Korttidsarbete Steg-för-steg-guide: För införande av korttidsarbete

Steg-för-steg-guide: För införande av korttidsarbete

Korttidsarbete innebär att den anställde under en begränsad tid går ner i arbetstid och lön utifrån fasta nivåer. Arbetstidsminskningen ska uppgå till 20, 40 eller 60 procent av den anställdes ordinarie arbetstid och löneminskningen för motsvarande nivåer uppgår till 12, 16 respektive 20 procent av ordinarie lön. Någon möjlighet att göra avsteg från de fasta nivåerna finns inte.

1. Inventera behov av korttidsarbete

Inventera vilka anställda och/eller grupper av anställda som behöver gå över till korttidsarbete. Du kan läsa mer om vilka som kan vara aktuella för korttidsarbete på Arbetsgivarguiden under fliken korttidsarbete.

Vilka anställda är kritiska för er verksamhet och vilka anställda kan ni i rådande situation säga upp eller arbetsbefria eller både arbetsbefria och säga upp? Alla anställda behöver inte arbetsbefrias med samma procentgrad. Du behöver inte heller beakta till exempel anställningstid eller turordningsregler utan du kan utgå från verksamhetens behov.

2. Avsluta anställningar med mera

En förutsättning för det statliga stödet är att du först har försökt begränsa dina personalkostnader på andra sätt, exempelvis genom att avsluta visstidsanställningar som går att avsluta i förtid, säga upp avtal för inhyrd personal och konsulter samt ändra arbetstidsscheman. Vilka åtgärder som du behöver vidta bedöms utifrån förhållandena i din verksamhet. Om du i något avseende väljer att inte vidta åtgärder så bör du kunna motivera att så inte skett.

Tänk på att vid avslutande av anställning på grund av arbetsbrist för till exempel tillsvidareanställd gäller de vanliga reglerna kring förhandling och eventuellt varsel till arbetsförmedlingen. Läs mer här om uppsägning på grund av arbetsbrist.

3. Träffa lokal överenskommelse

Träffa lokal överenskommelse med lokal facklig organisation om införande av korttidsarbete. Du påkallar förhandling med den lokala fackliga organisationen vilket normalt är klubben om sådan finns och annars fackets lokala avdelning/region.

4. Meddela de anställda

Meddela de anställda om att korttidsarbete kommer att införas och när det ska ske och hur de anställda berörs. Upprätta och meddela justerat schema för de berörda anställda utifrån deras arbetstidsminskning.

5. Ansök om stöd hos Skatteverket 

Ansökan om stöd för korttidsarbete görs från och med 1 april 2022 hos Skatteverket.

Kom ihåg att ingå ny överenskommelse med facket samt justera din ansökan hos Skatteverket vid förändringar gällande arbetstidsminskning annars riskerar du att bli helt utan stöd.

Publicerad 2025-01-09Senast uppdaterad 2025-01-28
Hjälpte den här artikeln dig?
Ja, tack! Nej, inte riktigt