Eftersom en överenskommen ledighet inte hanteras i lag gäller inte heller några regler om till exempel rätten att avbryta ledigheten, skydd mot omplacering eller försämring av anställningsförmåner. Det innebär bland annat att arbetstagaren inte kan kräva att få komma tillbaka till arbetet i förtid om man inte träffat uttrycklig överenskommelse om detta. På samma sätt har arbetsgivaren inte heller någon rätt att ensidigt i förtid avbryta en överenskommen tjänstledighet.
Om arbetsgivaren väljer att bevilja tjänstledighet rekommenderar TEKO att arbetsgivaren och den anställde skriftligen kommer överens om förutsättningarna för tjänstledigheten. Följande punkter är bra att reglera i en överenskommelse med den anställde:
- Under vilken tidsperiod tjänstledigheten beviljas
- För vilket syfte tjänstledigheten beviljas
- Om tjänstledigheten kan avbrytas i förtid
- Vad som gäller vid återgång i arbete
Det bör också tydligt framgå att det rör sig om en tjänstledighet utan lön och att tjänstledigheten inte är semesterlöne- eller pensionsgrundande.
Anställda har inte någon laglig rätt till tjänstledighet för att prova på annat arbete på grund av hälsoskäl utöver vad som gäller enligt lag om rätt till ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete.