Stagesmiljö Kontakta oss Kalendarium TEKO dagen In english
Arbetsgivarguiden Ledighet Steg-för-steg-guide: Föräldraledighet

Steg-för-steg-guide: Föräldraledighet

Här följer TEKO:s praktiska Steg-för-steg-guide om föräldraledighet:

1. Skriftlig ansökan

Be den anställde fylla i en skriftlig ansökan. En anställd som ska vara föräldraledig ska som regel anmäla detta minst 2 månader före ledighetens början eller så snart som möjligt. Använd gärna TEKO:s blankett för ledighetsansökan som du hittar under Blanketter.

2. Kontrollera rätt till ledighet

Kontrollera om den anställde har rätt att vara föräldraledig. Rätt till hel ledighet finns exempelvis om barnet är under 18 månader eller om föräldern tar ut föräldrapenning.

3. Kontrollera antal nyttjade ledighetsperioder

Kontrollera hur många ledighetsperioder den anställde använt hittills under året. En anställd får ta ut föräldraledighet under högst tre perioder per kalenderår. När den anställde har förbrukat sina tre ledighetsperioder har arbetsgivaren rätt att neka ytterligare ledighet.

4. Samråd om förläggningen

Kalla den anställde till ett möte för att diskutera hur föräldraledigheten ska förläggas. Utgångspunkten enligt lagen är att den anställde får ta ut hel föräldraledighet den eller de dagar den begär och att delledighet ska förläggas i enlighet med den anställdes önskemål. Endast om den önskade förläggningen skulle medföra påtaglig störning i arbetsgivarens verksamhet kan arbetsgivaren invända mot den anställdes önskemål. Kraven för att kunna visa på påtaglig störning är mycket högt ställda. Kontakta gärna TEKO om du är osäker.

5. Föräldralön

Kontrollera om den anställde har rätt till föräldralön enligt kollektivavtal (tjänsteman) eller Föräldrapenningtillägget (FPT) (arbetare). Det är arbetsgivaren som betalar föräldralön för tjänstemän, medan FPT för arbetare utbetalas av AFA Försäkring. Den anställde ansöker själv om FPT och du bekräftar därefter anställningen till AFA Försäkring.

6. Anställningsvillkor under föräldraledigheten

Ledighet i samband med föräldrapenning vid barns födelse eller adoption är semesterlönegrundande i 120 dagar barn och förälder, vid ledighet i samband med graviditetspenning är max 50 dagar semesterlönegrundande. Den anställde omfattas också av vissa av de kollektivavtalade försäkringarna.

7. Avbryta ledighet i förtid?

Den anställde får avbryta sin påbörjade föräldraledighet och återgå i arbete i samma omfattning som tidigare men måste först informera arbetsgivaren om detta. Om ledigheten har pågått eller skulle ha pågått i mer än en månad, kan arbetsgivaren skjuta upp återgången i arbete i maximalt en månad.

8, Vad gäller när den föräldralediga återgår i arbete?

När den anställde kommer tillbaka från sin ledighet har han eller hon rätt till samma eller likvärdiga anställningsvillkor och arbetsförhållanden som denne skulle ha haft om han eller hon inte varit föräldraledig. Kom ihåg att det är förbjudet att missgynna en anställd på grund av föräldraledighet.

Publicerad 2025-01-09Senast uppdaterad 2025-01-28
Hjälpte den här artikeln dig?
Ja, tack! Nej, inte riktigt