Stagesmiljö Kontakta oss Kalendarium TEKO dagen In english

Att sätta lön

Arbetskraftskostnaden är en betydande kostnad och ett viktigt styrmedel i bolagens verksamhet. I våra kollektivavtal finns löneprinciper som innebär att lönebildning och lönesättning ska stimulera produktivitetsökning och ökad konkurrenskraft, men även bidra till att utveckla de anställdas kompetens och arbetsuppgifter. I detta avsnitt kan du läsa mer om att sätta lön. Du hittar även en steg-för-steg-guide om löneprocessen.

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

  1. Löneavtal
  2. Löneanalys
  3. Att sätta lön
  4. Steg-för-steg: Löneprocessen
  5. Löneskydd, kan lönen sänkas?
  6. Lönekartläggning
  7. Tim och Ackordslöner – Tekoavtalet IF Metall Löneavtal

1. Löneavtal

På länken nedan finns mer information om lönesättning i förhållande till Tekoavtalet och Tjänstemannaavtalet.

2. Löneanalys

I löneavtalen framgår att diskriminerande eller sakligt omotiverade skillnader i löner eller anställningsvillkor inte ska förekomma. Enligt Tekoavtalet IF Metall och Tjänstemannaavtalet Unionen/Sveriges Ingenjörer ska de lokala parterna inför de löneförhandlingar som ska ske enligt avtalen analysera om sådana skillnader finns. Om analysen visar att det finns osakliga löneskillnader ska dessa justeras i samband med löneförhandlingarna.

3. Att sätta lön

I utgångspunkter om lönebildning anges att lönen ska vara individuell och differentierad, och sättas utifrån arbetets krav och individens sätt att utföra arbetet.

Det betyder att när arbetsprestationen skiljer sig åt mellan arbetstagare för lika eller likvärdiga arbeten ska också lönen skilja. Om en arbetstagare inte når upp till önskad arbetsprestation bör arbetsgivaren istället för ökad lön undersöka möjligheten till kompetensutvecklande åtgärder, för att individen framledes ska få en god löneutveckling.

I de lönerevisioner som ska genomföras enligt de centrala kollektivavtalen bör arbetsgivaren därför använda så stor del som möjligt av det disponibla löneutrymmet för att premiera just goda arbetsinsatser som driver verksamhetens utveckling framåt.

I fall när misskötsamhet eller brott mot anställningsavtalet förekommer är det av stor vikt att arbetsgivaren förutom eventuella arbetsrättsliga åtgärder även håller ned löneutvecklingen för den anställde.

4. Steg-för-steg: Löneprocessen

TEKO:s långsiktiga förhandlingsmål är att ha likalydande löneprocesser för alla anställda. För Tjänstemannaavtalet Unionen/Sveriges Ingenjörer gäller liknande dispositiva pottlöneavtal, dock med vissa skillnader. Tekoavtalet Ledarna bygger på individuella löneförhandlingar, medan Tekoavtalet IF Metall är ett traditionellt pottavtal där allt är dispositivt förutom beräkning av pottens storlek.

5. Löneskydd, kan lönen sänkas?

Generellt gäller att lön och andra ersättningar följer arbetsuppgifterna och inte arbetstagaren. De olika avtalen skiljer sig dock något åt i detta avseende. I Tekoavtalet IF Metall finns en reglering om löneskydd (se nedan) medan någon sådan inte finns i Tjänstemannaavtalen. I praktiken innebär det en skillnad i tillvägagångssätt beroende på om det är en arbetare eller tjänsteman som omplaceras till ett lägre betalt arbete. Det är viktigt att lönen justeras i direkt samband med omplaceringen, då det kan vara svårt att göra i efterhand. Kontakta TEKO för rådgivning i det enskilda fallet. Här nedan kan du som arbetsgivare läsa om de olika tillvägagångssätten för arbetare respektive tjänstemän.

Arbetare, Tekoavtalet IF Metall § 7 Löneskydd

I Tekoavtalet IF Metall finns regler om löneskydd som innebär att om arbetstagaren omplaceras till arbetsuppgifter med en lägre lönenivå sänks lönen till den nya nivån och ett omplaceringstillägg utgår viss tid. Beror omplaceringen på misskötsamhet utgår inget omplaceringstillägg. Med misskötsamhet avses i detta fall grov misskötsamhet, alltså omplaceringar som görs för att undvika uppsägningar av personliga skäl.

Tillägget utgår enligt följande:

Obruten anställningstid Ersättningsperiod
Minst 1 år 6 veckor
Minst 4 år 16 veckor
Minst 10 år 24 veckor

Notera att själva omplaceringen kan behöva förhandlas enligt medbestämmandelagen, MBL.

Tjänstemän, Tjänstemannaavtalet Unionen/Sveriges Ingenjörer/Ledarna

I tjänstemannaavtalet finns inga regler om löneskydd vilket innebär att arbetsgivaren, till skillnad från Tekoavtalet IF Metall, inte kan sänka lönen genom ett ensidigt arbetsgivarbeslut vid omplacering. För tjänstemän gäller att lönen inte med automatik följer till den lägre nivån, vilket innebär att överenskommelse mellan arbetsgivaren och arbetstagaren krävs. För att kunna sänka lönen vid en omplacering till ett lägre betalt arbete behöver en omreglering av det enskilda anställningsavtalet komma till stånd. Detta kallas omreglering av anställningsvillkor och genomförs med en MBL-förhandling angående den tänkta omplaceringen, där den anställde erbjuds ett nytt anställningsavtal med nya villkor anpassade till den nya befattningen. Detta gäller oavsett grunden för omplaceringen.

6. Lönekartläggning

Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivare varje år kartlägga och analysera löner och andra anställningsvillkor för de anställda. Syftet är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga skillnader i lön och andra anställningsvillkor mellan kvinnor och män. Läs mer i avsnittet om diskriminering och likabehandling.

7. Tim och Ackordslöner – Tekoavtalet IF Metall

Tekoavtalet IF Metall är ett månadslöneavtal som kan kompletteras med fasta och rörliga lönetillägg. Det finns även kompletterande regler för bolag som använder sig av timlön som löneform.

 

Relevanta länkar

PDF 0.1 MB

Information om lönesättning i förhållande till Tekoavtalet och Tjänstemannaavtalet

Publicerad 2025-01-09Senast uppdaterad 2025-01-23
Hjälpte den här artikeln dig?
Ja, tack! Nej, inte riktigt