Stagesmiljö Kontakta oss Kalendarium TEKO dagen In english
Arbetsgivarguiden Lön och ersättning Steg-för-steg: Löneprocessen - Tjänstemannaavtalet Unionen

Steg-för-steg: Löneprocessen - Tjänstemannaavtalet Unionen

Denna steg-för-steg guide beskriver löneprocessen för TEKO:s avtal tjänstemannaavtalet Unionen.

1. Förberedelser

Utifrån de centrala löneavtalen är det viktigt att stämma av de ekonomiska förutsättningarna i bolaget. Vidare är det viktigt att kontrollera vilka av de anställda som omfattas av revisionen och att deras ingående löner är korrekta. Gå igenom utvärderingen av föregående lönerevision för att se om det finns aspekter att ta hänsyn till. Stäm av att bolagets lönepolicy, lönesystem, lönekriterier, bedömningsgrunder och så vidare är aktuella och kända bland lönesättande chefer, och att löneavtalet och ekonomiska ramar är kända för dem. Gör en tidplan för löneprocessen och kommunicera till fackliga parter och personal.

Finns det anledning att särskilt prioritera?

Analysera om särskilda prioriteringar bör göras för individer och/eller grupper.

Analysera om diskriminerande eller sakligt omotiverade löneskillnader finns

Enligt löneprinciperna ska de lokala parterna analysera om diskriminerande eller andra sakligt omotiverade löneskillnader finns. Framgår det av analysen att sådana finns ska dessa justeras i samband med förhandlingen.

Bedöm arbetsprestationen

Lönesättande chef bör gå igenom de anställda och värdera deras arbetsprestation och utveckling under föregående period. Om utvecklingssamtal tillämpas är det viktigt att ta hänsyn till vad som sagts i sådana. Bedömningen av arbetsprestationen relativt andra anställda resulterar i någon form av rangordning och är en god grund inför den fördelning av tillgängliga medel i revisionen som ska göras.

2. Förhandla

Om de lokala parterna inte kommit överens om annan tidpunkt, ska det utifrån det centrala kollektivavtalets fastställda lönerevisionstidpunkt, fastställas en lönepott. Vid beräkning av pottens storlek ingår den fasta kontanta lönen för tjänstemän som är medlemmar i Unionen.

De lokala parterna ska fördela  lönepotten med beaktande av kollektivavtalets löneprinciper och avtal om kompetenstutveckling.  Om arbetsplatsen inte har klubb på bolaget är den lokala motparten närmaste regionkontor hos Unionen. De lokala parternas förhandling syftar till att skapa en process där bolagets lönsamhet, produktivitet och konkurrenskraft samt tjänstemännens uppnådda resultat, ansvar, kompetens och skicklighet knyts samman med den individuella löneutvecklingen. En grundval för förhandlingen är också bolagets ekonomiska och marknadsmässiga situation. Det är viktigt att bolaget och den lokala tjänstemannaparten skapar en gemensam bild av de ekonomiska förutsättningarna för lönerevisionen.

Om de lokala parterna inte kommer överens i löneförhandlingarna ska potten fördelas på så vis att varje tiänsteman, som ingår i lönerevisionen, i vart får en löneökning motsvarande den så kallade individgarantin.

3. Om enighet inte kan nås i förhandlingen?

Om lokal förhandling avslutas i oenighet har berörd part rätt att påkalla central förhandling gällande lönerevisionen. I det fall inte heller central förhandling leder till överenskommelse om pottens fördelning har central part rätt att överlämna frågan till slutlig prövning i Lönenämnden TEKO-Unionen.

4. Personalinformation

Efter avslutad förhandling bör arbetsgivaren informera personalen om utfallet i generella termer utan att gå in på individers löneutfall, samt om tidplanen för utbetalning. Om justeringar mot förmodan gjorts i den avslutande förhandlingen ska påverkade individer informeras om detta.

5. Betala ny lön

Informera ansvarig för löneadministration om utfallet och säkerställ att den nya lönen utbetalas i enlighet med processens utfall.

6. Utvärdera

Följ upp och utvärdera om de inledande intentionerna med revisionen helt eller delvis uppfyllts och dra lärdomar inför kommande revisioner.

Publicerad 2025-01-09Senast uppdaterad 2025-01-29
Hjälpte den här artikeln dig?
Ja, tack! Nej, inte riktigt