Stagesmiljö Kontakta oss Kalendarium TEKO dagen In english

Utvecklingsavtal

Medbestämmandelagen kompletteras av Utvecklingsavtalet (UVA) som ger möjlighet att anpassa formerna för medbestämmande till det enskilda bolagets förhållanden.

Utvecklingsavtalet innehåller praktisk tillämpning och former för dels utvecklingsarbetet, dels medbestämmandet på bolaget. Utvecklingsavtalet innehåller även den förhandlingsordning som gäller vid medbestämmandeförhandlingar på bolag som är medlemmar i TEKO.

Facklig information på betald tid (§ 10)

Facklig medlem har rätt att på betald tid högst fem timmar per år delta i möten och informationsträffar som anordnas av den lokala fackliga organisationen. Följande gäller:

  • Mötet/informationen ska röra förhållandet till arbetsgivaren och/eller ha samband med den fackliga verksamheten på bolaget. Ett typiskt exempel är klubbens årsmöte.
  • Den fackliga organisationen ska samråda med arbetsgivaren kring tidpunkten för mötet.
  • I normalfallet förläggs mötet utanför ordinarie arbetstid, och då ska övertidsersättning betalas om det beror på arbetsgivaren att mötet förläggs till den tidpunkten. Om parterna kommer överens om att förlägga mötet på ordinarie arbetstid räknas även tid för eventuell förflyttning till möteslokalen med i den betalda tiden.

En nyanställd arbetstagare har rätt att under en timmes tid delta i information som den lokala fackliga organisationen anordnar angående den fackliga verksamheten på bolaget.

Hur den här bestämmelsen praktiskt ska tillämpas på bolaget är upp till de lokala parterna att komma överens om.

Arbetstagarkonsult (§ 12)

Enligt Utvecklingsavtalet § 12 har den lokala fackklubben rätt att begära att en arbetstagarkonsult anlitas för att förstärka fackets möjlighet att, vid driftsinskränkningar, analysera bolagets beslutsunderlag. Konsulten får anlitas för särskilt uppdrag inför förestående förändringar som har väsentlig betydelse för bolagets ekonomi och för de anställdas sysselsättning.

Ett krav är dock att bolaget har minst 50 anställda. Arbetsgivaren står för kostnaden för konsulten. För att minimera kostnader och tidsåtgång för konsultens arbete är det viktigt att tydligt definiera konsultens uppdrag, samt att tids- och kostnadsbegränsa uppdraget. Självfallet äger båda parter konsultens rapport. Innan beslut om arbetstagarkonsult fattas, måste den fackliga organisationen begära förhandling i frågan, där behovet av konsult som sådant samt ramarna för konsultens uppdrag ska förhandlas.

I praktiken uppstår behovet av en arbetstagarkonsult endast i mycket komplexa situationer. Om arbetsgivaren kan presentera ett tydligt och lättförståeligt underlag i samband med förhandlingar inför driftsinskränkningar minskar behovet av att anlita en konsult.

Kontakta gärna TEKO för vidare rådgivning om motparten begär att en arbetstagarkonsult anlitas. 

Ladda ner Utvecklingsavtalet  

Publicerad 2025-01-09Senast uppdaterad 2025-01-28
Hjälpte den här artikeln dig?
Ja, tack! Nej, inte riktigt